Sloganımız nereden geliyor? HAYALLERİNİZİN ÖTESİ UFKUNUZDUR

FLAMA’NIN ŞİFRELERİ: FLAMA ADI NEREDEN GELİYOR?

Foxtrot

Gördüğünüz flama, denizcilikte haberleşmek için kullanılan bir işarettir. Bir gemi eğer bu flamayı direğine çekerse “Zor durumdayım, benimle haberleşme kur” anlamına gelir (Keşke iş hayatımızda masalarımızın üstünde de bu bayrağı zaman zaman kullanabilsek!).

Bu flama “F – Foxtrot” olarak bilinir...

Uniform

Bu flama ise “U – Uniform”, ki

“Dikkat, tehlikeye doğru gidiyorsun”

anlamına gelir

(...ve kullanılma olanağı olsa birçok evliliği kurtarabilir!)

November

“N – November” (o da kısaca “NO – Hayır” anlamına gelir) birlikte direğe basarsan “FUN” yazmış olursun! Yani karşındaki gemi bu flamalardan artık “Abi ben bittim, n’olur ara” veya “Bak başına birşey gelecek, söylemedi deme” ya da “ Hade len!” anlamlarından herhangi birini değil, “Teknede Parti Var” mesajını alacaktır! (Ha o mesajı aldıktan sonra ne yapar bilemeyiz tabii...)

İşte şirketimiz “FLAMA” ‘yı 20 yıl önce kurduğumuz günden bu yana bizim de ulaştığımız nokta budur!

Yalnız yelkencilikte değil, takım çalışması eğitimlerimizde de kullandığımız flamaların bizce anlamlı tarafı, her birinin kendi başına bir mesajı olmasının yanında, bir araya geldiklerinde bambaşka anlamlar oluşturabilmeleridir! Tıpkı takımlar ve üyelerinde olduğu gibi…

Eğer takım arkadaşlarınızın her birinin “anlamını”, yani kişilik özelliklerini, hassas olduğu noktalarını, geçmişini, onu en çok motive eden şeyleri biliyor, hatta daha da iyisi onunla iş dışında arkadaşça zaman geçirebilecek kadar tanışıyorsanız, takım içinde başkalarıyla bir araya geldiğinde veya bir işe yoğunlaştığında dahi onu bir “birey” olarak görebilmeye devam edersiniz. Tabii bu hem takım çalışması, hem de insaniyet açısından muhteşem bir şeydir zira görev ne kadar önemli ya da teslim süresi ne kadar yakın olursa olsun bu bilinç sayesinde takımlar çatırdamaz, arkadaşlıklar bozulmaz...

Öte Yandan, bireyler ve arkadaşlık ne kadar önemli olursa olsun, onları bir araya getiren hedefe ulaşılması da bir o kadar önemlidir. Yani flamaların her birinin kendi başına mesajı bambaşka olsa da, yan yana (veya direkte alt alta) dizildiklerinde anlamlı, birbirleriyle uyumlu, ahenkli bir anlam oluşturmak durumundadırlar. Aksi takdirde artık tek başlarına da bir şey ifade etmezler, hatta “f u O n” yazarken yanlışlıkla oraya girmiş bir harf gibi bütünün anlamını, yani takım çalışmasını da mahvederler.

1995 yılının ekim ayında Selçuk Gıda’nın Anıt Apt. 9.kattaki bürosunda, bir akşam saati, iş hayatıma yanında ilk adımımı attığım ve “kalemi nasıl tutacağımı” dahi yanında öğrendiğim Sevgili Çetin Türeç Ağabeyim “FLAMA” adını önerdiğinde ve ben üstüne atladığımda bütün bunlar aklımıza gelmiş miydi? Hayır, yelkencilikten gelen deniz sevgisi, ismin kısalığı ve diğer dillerde de okunma kolaylığı ve tabii şirketin faaliyet göstereceği sektöre uygunluğu bizi cezbetmişti. Daha sonra “FLAMA” ‘nın kendi içinde harfleri çoğaldı, başka sektörler başka işler, hatta aynı isimde bir şirket daha eklendi.

Şimdi direkte hangi flama çekili derseniz de

S – Sierra” : Makinemiz tam gaz çalışıyor!